05 Jan
05Jan

Új év, új élet. Az érzelmileg megterhelő évvégi ünnepek után az új esztendőt sokan új célokkal indítják, gyakran döntenek úgy, hogy véget vetnek párkapcsolatuknak vagy beadják a válókeresetet.

A Nemzetközi Gyermekközpontú Válás Hónapját (International Child-Centered Divorce Month) minden évben január teljes hónapjában tartják. Cél, hogy az egész januárban felhívjuk a figyelmet a válás gyermekekre gyakorolt hatásaira, és hogy felvilágosítsuk a szülőket a különféle pszichológiai folyamatokra, amelyeken a gyerekek átmehetnek ezen időszak alatt. Azért a januárt választották erre, mert a tanulmányok szerint januárban adják be a legtöbb házasság felbontása iránti kérelmet. 

Félreértés ne essék, a hónap nem a válást népszerűsíti, hanem arra törekszik, hogy a szülők felismerjék és megtanulják a válást hatékonyan és felelősségteljesen kezelni. 

A legtöbb szülő meg akarja akadályozni, hogy gyermeke a válás során érzelmileg sérüljön, de gyakran nem tudja, hogyan tegye ezt. Ezt a hónapot tehát annak szentelem, hogy rengeteg tudásanyagot hozzak nektek arról, hogyan kell „jól válni”, hogy abban a gyermek a legkevésbé sérüljön, s hogy a szülők elkerüljék azokat a károkat, amelyeket akaratukon kívül okozhatnak gyermekeiknek, amikor a nem békés válási eljárást választják. A szülők megtanulhatják, hogyan működjenek együtt szülőtársként, ne harcoljanak egymás ellen és hogyan tartsák gyermekeiket a középpontban, de ne a válás közepén. 

Ha a válás mellett döntesz, kérlek ne félj segítséget kérni terapeutától, mediátortól vagy ügyvédtől, és mindenképpen szánj időt az öngondoskodásra és a pozitív gondolatokra. Az ünnepek stresszes időszakot jelentenek, és az újév meghozhatja a szükséges világosságot - függetlenül a végső döntésétől!